Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling

LED

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag aan het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling (LED)? Bekijk dan onderstaande veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de coördinator van het LED. Dr. Nienke Endenburg: coordinator@meldpuntled.nl.


Ik zie dat er in mijn straat een hond mishandeld wordt.
Kan ik nu een melding bij het LED maken?

Nee, als een particulier een vermoeden van dierenmishandeling heeft, dan moet 144 “Red een dier” gebeld worden.


Ik ben een dierenarts en ik heb een vermoeden van dierenmishandeling.
Wat moet ik nu doen?
Als dierenarts kunt u gratis een account bij het LED aanvragen door een mail te sturen naar coordinator@meldpuntled.nl. Met dit account kunt u een casus uploaden en het expertpanel van het LED raadplegen. Zij geven binnen 48 uur (in werktijd) antwoord op uw vraag of het waarschijnlijk  wel of geen dierenmishandeling is.


Ik ben gedragstherapeut en ik heb een vermoeden van dierenmishandeling.
Kan ik gebruik maken van het expertpanel van het LED?

Nee, dat is niet rechtstreeks mogelijk. Het LED is er voor dierenartsen. U kunt van het expertpanel van het LED gebruik maken via een dierenarts. De dierenarts kan samen met u het expertpanel van het LED raadplegen. Als u echter overtuigd bent dat het een geval van dierenmishandeling betreft, kunt u meteen 144 “Red een dier “ bellen en daar uw melding doen.


Ik ben dierenarts en heb een account bij het LED. Ik heb echter geen beeldmateriaal ((röntgen) foto’s of filmpjes) maar alleen geschreven tekst.
Kan ik advies bij het LED vragen?

Het expertpanel van het LED doet aan letselduiding. Op grond daarvan wordt aangegeven of het waarschijnlijk wel of geen dierenmishandeling betreft. Zonder beeldmateriaal is letselduiding niet mogelijk en hierdoor dus ook geen uitspraak van het expertpanel.